Concerto a Venezia

Ducal-Palace,-Venice,-C.1755

Les Buffardins

Frank Theuns          traverso, tertsfluit
François Fernandez    viool
Maia Silberstein      viool
Barbara Konrad        altviool
Rainer Zipperling     cello
Frank Coppieters      contrabas
Siebe Henstra         klavecimbel
Israel Golani         théorbe

Programma

Concerto Re Maggiore (GroF 675) B. Galuppi
per flauto traversier, 2 violini, viola e basso (1706-1785)
(Allegro)-Alegro piano semper-Allegro assai

Sonata (RV 43) A. Vivaldi
per violonchello e basso (1675-1741)
Largo –Allegro – Largo – Allegro

Sonata op.4 n°12 G.B. Platti
per cembalo solo (1700-1763)
non tanto Allegro – Larghetto – Polonaise – Allegro

Concerto do Minore (SF935-Op.1) A. Marcello
per flauto traversier, 2 violini, viola e basso (1684-1750)
Andante e spiccato – Adagio – Presto

Pauze

Sonata (RV 27) A. Vivaldi
per violino e basso
Preludio – Giga – Sarabanda – Corrente

Concerto sol minore (RV 439) “La Notte” A. Vivaldi
per flauto traversier, 2 violini, viola e basso
Largo – Fantasmi (Presto – Largo – Presto) – Largo (il Sonno) – Allegro

Nederlands

Wie denkt er niet aan Vivaldi als Venetië ter sprake komt? Deze overbekende 18deeeuwse Italiaanse componist is dan ook de spilfiguur van het concert-programma “Un Concerto a Venezia”, gebracht door het ensemble “les Buffardins”.
Naast twee karaktervolle sonates voor viool (RV27) en voor cello (RV43) van Antonio Vivaldi (1675-1741) wordt ook zijn suggestief fluitconcerto “la Notte” (RV 439) ten gehore gebracht. Dit virtuoze werk zal worden uitgevoerd op een tertsfluit of traverso in F van de Noord-Italiaanse fluitbouwer, Carlo Palanca. Een absolute primeur! Het origineel van dit uiterst zeldzame instrument werd enkele maanden geleden door Frank Theuns op een veiling gekocht. Onder zijn toezicht werd een replica gebouwd, waarop hij het concerto zal uitvoeren.
Giovanni Battista Platti (1700-1763) behoort tot een generatie componisten die hun carrière aanvingen in de Barokstijl en eindigden in de Pre-klassiek. Van deze begenadigde componist wordt de clavecimbelsonate opus 12 n°4 uitgevoerd, een typisch werkje in galante stijl.
Het concerto in c-moll van Allesandro Marcello (1684-1750) is een ‘schlager’ uit het barokrepertoire, oorspronkelijk geschreven voor hobo en strijkers. Deze compositie werd door J.S.Bach getranscribeerd als een clavecimbelconcerto (BWV 974). Wij brengen het concerto in een versie voor traverso en strijkers. Hievoor wordt een kopie bespeeld naar een origineel van de Duitse bouwer Johann Heinrich Eichentopf. Er bestaat namelijk een sterk vermoeden dat er in Venetië veel Duitse blaasinstrumenten werden gebruikt.
Het concert opent echter met een fluitconcerto van de operacomponist Baldassare Galuppi (1706-1785). Het wordt gespeeld op een kopie naar een origineel van de Venetiaanse fluitbouwer Giuseppe Castel. De drie traversos die op het concert worden bespeeld, zijn gebouwd door Fridtjof Aurin.

Zoals steeds omringt Frank Theuns zich met internationaal gerenommeerde musici. Het ensemble “Les Buffardins”, opgericht in 2002, ontleende zijn naam aan de befaamde Franse fluitvirtuoos Pierre-Gabriel Buffardin (1690-1768), leermeester van J.J. Quantz. Het ensemble gaf talloze concerten en nam reeds 10 CD’s op voor het label Accent, die enthousiast onthaald werden door pers en publiek. Zij werden meermaals bekroond met internationale prijzen ( o.a. de zeer gegeerde Diapason d’Or).

Met steun van de Vlaamse Gemeenschap !

niv4_zw_vol-vlaanderen_verbeelding_werkt_subsdiering_250px